Hoe succesvol zijn implantaten?
Indien voldoende bot aanwezig is, van goede kwaliteit, zijn implantaten, met name in de onderkaak, succesvol in meer dan 95% van de gevallen. Indien onvoldoende bot aanwezig is en er daarom bot aangebracht dient te worden, is het succes percentage geringer. Het is tevens gebleken dat bij rokers het succespercentage duidelijk minder is. 

Hoe gaat de behandeling?

Behandelplan

De behandeling bestaat uit een aantal fases.

  • Allereerst zal worden begonnen met het onderzoek en bespreken van het mogelijke behandelplan.
    Tijdens dit onderzoek wordt aangeven of de implantaten in één keer ingebracht kunnen worden of eerst een aanvullende bottransplantatie nodig is ( 2 fasen). Soms is dit noodzakelijk als tanden of kiezen al langere tijd ontbreken en het kaakbot versmald is. ;
  • in de volgende fase kunnen de implantaten operatief worden ingebracht. Indien noodzakelijk zal na het vastgroeien een tweede ingreep volgen om het implantaat ‘boven het tandvlees’ te halen (tweede fase ingreep). ;
  • In de laatste fase wordt de constructie, bijv. een kroon of brug op de implantaten, gemaakt. Bij een ontbreken van alle tanden ( tandenloze kaak)  is er een mogelijkheid om op een aantal implantaten een klikgebit vast te klikken

Meestal kan de behandeling onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Soms wordt 1 uur voor de ingreep al medicijnen gegeven of voorgeschreven. Dit kan zijn een spoelmiddel, pijnstilling of antibiotica. Er wordt een opening gemaakt in het tandvlees, zodat de kaakchirurg bij het bot kan komen. Vaak is het nodig dat het bot wordt glad gemaakt. Daarna wordt de plaats bepaald waar de implantaten moeten komen, waarbij dit met een 3D technieken dit tegenwoordig heel nauwkeurig en voorspelbaar gebeurt.

Vervolgens wordt met diverse boortjes ruimte gemaakt in het bot. Het implantaat kan er daarna ingezet worden, soms wordt het geschroefd en soms getikt. Daarna wordt de wond gehecht. Daarna mag je weer naar huis.

Meestal krijg je een recept spoelmiddel en pijnstilling mee. Soms zijn de implantaten direct zichtbaar in de mond. In sommige gevallen zijn de implantaten volledig door tandvlees bedekt. In dat geval is een tweede ingreep nodig om de implantaten zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het soort implantaat dat gebruikt wordt en de plaats waar het implantaat geplaatst wordt.

Bij het eerste onderzoek en bij het plannen en plaatsen van implantaten gebruiken wij driedimensionale ( 3D) technieken .
Dit levert een veel grotere precisie op bij het bepalen en het plaatsen van de implantaten. Met deze technologie worden risico’s bij het plaatsen van complexe implantaten ook aanzienlijk verkleind.  De planningssoftware geeft onze MKA Chirurg driedimensionale nauwkeurige informatie over de anatomie van de mond:

  • De breedte en de dichtheid van je kaakbot
  • De exacte locatie van naburige tandwortels
  • De locatie van de zenuwen

Met deze precieze informatie kan de MKA chirurg beginnen met het plannen van de ideale locatie voor uw implantaten, bereikt het optimale resultaat en hij kan je laten zien hoe uw nieuwe tanden eruit zullen zien – zelfs vóór de behandeling!