Kaakgewricht en aangezichtspijnen | MKA Midden Nederland

Kaakgewrichtsafwijkingen en aangezichtspijn. 

Pijnklachten in de mondholte kunnen ontstaan door ontstekingen (van tandvlees of van een tand of kies), afwijkingen in het kaakgewricht of zenuwpijn vanuit de hersenzenuwen.

Afwijkingen van het kaakgewricht

Het kaakgewricht bestaat uit een gewrichtskop en een gewrichtskom bekleed met een laagje kraakbeen. Het kaakgewricht bevat een gewrichtsschijfje (discus) te vergelijken met een meniscus in de knie. Deze discus glijdt als een stootkussen mee met het kaakkopje in de gewrichtskom en voorkomt slijtage van de gewrichtsoppervlakken.

Het kan voorkomen dat de discus niet altijd op zijn plaats (boven op het kaakkopje) blijft zitten. Soms schiet de discus voor het kaakkopje. Het kaakgewricht laat dan bij het openen en sluiten van de mond een knappend (een knap) of schurend geluid horen. Ongeveer 40% van de bevolking heeft wel eens zo'n knap en deze aandoening behoeft zelden een behandeling (tenzij er ook pijnklachten zijn).

Het gewricht is omgeven door kauwspieren. Veel voorkomende kaakgewrichtsklachten zijn pijn in de kauwspieren of in het kaakgewricht met soms een uitstraling naar de nek en schouders en een moe en stijf gevoel in de kauwspieren, vooral 's ochtends bij het opstaan. Een andere klacht kan zijn een beperkte mondopening of het 'op slot zitten' van de onderkaak.

De meeste oorzaken van kaakgewrichtsklachten zijn verkeerde gewoontes zoals veelvuldig klemmen of knarsen. Het is gebleken dat mensen met kaakgewrichtsklachten vaak onbewust de gewoonte hebben om langdurig hun tanden en kiezen op elkaar te klemmen of onbewust de tanden van de onderkaak met grote kracht langs de tanden van de bovenkaak te bewegen (knarsen). Het klemmen en knarsen gebeurt vooral 's nachts. Deze gewoontes kunnen de kauwspieren vermoeien en aanleiding geven tot pijn in de spieren en het gewricht. Soms blijken deze gewoontes in relatie te staan met spanningen waaronder de patient te lijden heeft.

Een ernstige verwonding aan de onderkaak kan ook kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Zo kan een klap een zwelling veroorzaken in het gewricht of de discus beschadigen. Soepele bewegingen van de onderkaak zijn dan niet meer mogelijk en het gewricht zal pijn gaan doen.

Behandeling

Het is lastig om een goede behandeling te bepalen voor kaakgewrichtsafwijkingen. Het kaakgewricht in zijn optimale vorm terugbrengen is niet of nauwelijks mogelijk. Wel kan de situatie flink worden verbeterd door een meervoudige aanpak van een tandarts, MKA-chirurg, en fysiotherapeut. Behandelingen van kaakgewrichtsafwijkingen zijn vooral gericht op een vermindering van de belasting van het gewricht. In de beginfase kan de therapie bestaan uit een goede uitleg van het probleem, pijnbehandeling, oefentherapie of het aanbrengen van een zogenaamde splint, een vlak van kunsthars dat op tanden of kiezen wordt geplaatst om het gewricht bij het kauwen te ontlasten. Een vervolgbehandeling bestaat uit fysiotherapie, bewegingstherapie, massage of thermotherapie. De kaakchirurg kan in zeldzame gevallen voor een operatieve behandeling kiezen, bijvoorbeeld een spoeling van het kaakgewricht.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een pijn die vaak afkomstig is van stoornissen van de hersenzenuwen of bloedvaten. Ook verschillende soorten van hoofdpijn vallen onder aangezichtspijnen. De aangezichtspijn is vaak bijzonder belastend voor de patiÎnt en een afdoende behandeling volstaat vaak niet. Hoofdpijn kent verschillende vormen zoals de spanningshoofdpijn (de strakke band om het hoofd), de migraine (vaak gepaard met misselijkheid, braken en gezichtsstoornissen), de clusterhoofdpijn (aanvalsgewijs heftige hoofdpijn vooral rond de ogen en bij de slapen) en de hoofdpijn tengevolge van een ontsteking aan de slagaderen van de slapen (de arteriÎle hoofdpijn). Aangezichtspijnen uitgaande van de zenuwen gaan vooral uit van de vijfde hersenzenuw (de trigeminus-neuralgie), maar kunnen ook optreden in de tong en slokdarm. Aangezichtspijn na een virus (herpes zoster) infectie komt regelmatig voor. Ook tongbranden behoort tot de categorie aangezichtspijnen. Tenslotte gaan vele psychiatrische beelden gepaard met het ervaren van pijnklachten in het gezicht.

Behandeling

De bestrijding van de pijn gebeurt doorgaans met behulp van medicijnen. Daarnaast kunnen zogenaamde pijnblokkades door injecties worden toegepast. Ontstekingen moeten worden behandeld. Een goed overleg tussen de MKA-chirurg en de andere specialismen is van doorslaggevend belang.

Andere behandelingen Aangezichtchirurgie