Nazorg na uw behandeling.

Vandaag heb je een operatieve behandeling in de mond ondergaan. Hierbij is een wondje ontstaan dat in de meeste gevallen is gehecht. Graag geven wij je informatie over wat je kan doen aan zorg na je behandeling.

- Na de behandeling;
- Algemene nazorg adviezen ;
- Nazorg bij afsluiten gaatjebovenkaak;
- Nazorg bij operatie wortelrest of /verstandskies;
- Nazorg bij implantaten;
- Instructie gebruik tandgel;
- Gebruik mandibulair repositie apparaat (MRA);
Gebruik HiLO koeling masker ;


Na de behandeling.

Nawerking, verdoving en pijnbestrijding
De plaatselijke verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Daarna kun je pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers, de arts geeft je hiervoor een recept mee. Het beste kun je met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Let goed op de voorgeschreven dosering, deze mag je niet overschrijden. In de bijsluiter lees je hoeveel je maximaal per dag mag gebruiken.

Het is verstandig om de eerste dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten, hierdoor kunnen de pijnklachten toenemen.

Zwelling
Door de operatie kan je wang of lip dik worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. Je kunt deze zwelling verminderen door de wang te koelen met een "icepack" (een soort gel in een plastic zak) of een met ijsklontjes gevuld plastic zakje met daaromheen een washandje. Dit heeft zin tot twee uur na de behandeling. De zwelling is het sterkst na drie tot vier dagen. Vanaf dat moment neemt de zwelling af en zal die uiteindelijk helemaal verdwijnen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurt, dit is niet ernstig, je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met het ziekenhuis.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf op. De door ons aangebrachte hechtingen zijn gewoonlijk na één tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval is met je een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek om de hechtingen te verwijderen.

Mondhygiëne
Voor de eerste 24 uur geldt: zeker niet gaan spoelen. Het stolsel dat in de wond ontstaat kan hierdoor losraken en weer gaan bloeden. Je moet wel de tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de tweede dag kun je de mond enkele keren per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water). Dit kan ook met chloorhexidine 0,2 % mondspoelvloeistof als je hiervoor een recept hebt gekregen.

spoelen1spoelen2

 

 

Algemene nazorg adviezen.

Voeding
De eerste dag kun je het beste zachte voeding gebruiken en de voeding en dranken bij voorkeur lauw nuttigen.

Roken en alcohol
Zolang er een wond aanwezig is, is het verstandig niet te roken. Dit heeft een negatieve invloed op de wondgenezing. Het gebruik van alcohol vergroot de kans op nabloeden.

 

Nazorg bij afsluiten gaatje in bovenkaak.

Je dient naast de algemene nazorg adviezen ook rekening te houden met ;

Activiteiten
Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet je grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus vermijden. Dat betekent dat je de eerste tien dagen:
• geen blaasinstrument mag bespelen;
• niet je neus mag snuiten, maar alleen mag afvegen of ophalen;
• moet voorkomen dat je kou vat en neusverkouden wordt;
• als je moet niezen, je mond wijd open moet houden en uw neus niet dicht moet knijpen.

Wie kan ik bellen als ik thuis ben en er is iets mis?
Als je  weer naar huis gaat kan het zijn dat:
• er op de dag van de ingreep en de dag er na nog een beetje bloed uit uw neus of mond komt. Dit is normaal en houdt vanzelf op.

Bel het ziekenhuis indien je andere problemen hebt als gevolg van de behandeling zoals:
• klachten die na drie dagen toenemen in plaats van afnemen;
• koorts boven de 39 graden;
• een toenemend vol gevoel onder de ogen en een drukkend gevoel in de wang;
• viezigheid dat uit de neus komt;
• lucht of vloeistof dat van uw neus in de mond komt.

Nazorg bij operatie wortelrest / verstandskies.

Je dient naast de algemene nazorg adviezen ook rekening te houden met ;

Activiteiten
Ga de eerste 24 uur na de behandeling niet te plat liggen. Als je ergens wilt liggen, plaats dan een aantal kussens onder je hoofd ter ondersteuning.

Wie kan ik bellen als ik thuis ben en er is iets mis?
Als u weer naar huis gaat kan het zijn dat je last krijgt van:

• Nabloeding:
- het eerste uur na de ingreep: de wond kan nog een beetje bloeden. Dat gaat vanzelf weer over. Ook het speeksel kan de eerste dag, na de ingreep, nog wat rood/oranje zijn.
- het tweede uur na de ingreep en later: als de wond opnieuw gaat bloeden of als het bloeden toeneemt, dan kun je het volgende doen:
Je neemt een gaasje of een schone zakdoek en maakt daarmee je mond schoon en droog. Dan neem je een tweede gaasje en vouwt dat in elkaar, dat opgevouwen gaasje legt je op de wond. Daarna goed dichtbijten/dichtdrukken en dat een half uur volhouden. Als het daarna nog blijft bloeden, dan moet je contact met ons opnemen.

Belt u het ziekenhuis indien je andere problemen heeft zoals:
• klachten die na drie dagen toenemen in plaats van afnemen,zoals toenemende zwelling en slikklachten;
• koorts boven de 39 graden;


Nazorg bij implantaten.

U dient naast de algemene nazorg adviezen ook rekening te houden met ;

Recepten
Let op: u krijgt recepten mee naar huis voor pijnstillers, antibioticum en een desinfecterende mondspoeling of gel. Deze kunt u bij de (ziekenhuis) apotheek halen.
- Gebruik de pijnstillers volgens het aangegeven schema voor de beste werking. Neem de antibioticum kuur in volgens voorschrift en maak de kuur helemaal af.
- De dag na de behandeling start u met het twee maal daags gebruiken van desinfecterende mondspoeling/gel. Spoel niet na met water en wacht een half uur met eten, drinken of spoelen.

Wat mag ik wel en niet doen na de behandeling?
- Eten en drinken kunt u na de behandeling wel, maar u zult de voeding moeten aanpassen; het is verstandig de eerste dagen na de behandeling zachte voeding te gebruiken.
- De eerste week na de behandeling mag u de gebitsprothese op de implantaten niet dragen.

Implantaatpaspoort.
U krijgt een implantaatpaspoort mee waarin vermeldt staat welke implantaten bij u geplaatst zijn. Bewaar dit boekje goed. Wanneer er in de toekomst problemen
ontstaan met de implantaten en u bezoekt hiervoor een andere tandarts of specialist, dan heeft u in het implantaatpaspoort alle gegevens beschikbaar over het gebruikte implantaatsysteem. Dit paspoort dient u tevens mee te nemen naar de tandarts of technieker die uw nieuwe gebitsprothese zal maken. Het is verstandig dit
implantaatpaspoort ook mee te nemen op reis. Dat kan in uitzonderlijke gevallen nodig zijn bij detectieapparatuur op vliegvelden. Ook bij röntgenologisch onderzoek (MRI) dient u het paspoort te laten zien.

Niet vroegtijdige belasten
De implantaten moeten goed in het bot vastgroeien. Dit duurt in de onderkaak twee tot drie maanden en in de bovenkaak vier tot zes maanden. In deze periode mogen de implantaten niet belast worden. Door vroegtijdige belasting van de implantaten loopt u het risico dat ze niet goed vastgroeien in de kaak. U mag de aangepaste gebitsprothese die op de implantaten rust dan ook alleen voor "de show" dragen. U mag er beslist niet mee eten! Tijdens het slapen moet u de prothese uit laten.


Instructies voor het gebruik van (Chloorhexidine) tandgel.

Omdat u een tandheelkundige behandeling heeft ondergaan, is het belangrijk dat u het geopereerde gebied de eerste dagen ontziet.
U kunt dit doen door de volgende instructies te volgen.

· Het operatiegebied de eerste 4 dagen niet poetsen.
· De rest van het gebit kan gewoon gepoetst worden.
· Op het operatiegebied 4 dagen lang 2 á 3 keer daags tandgel aanbrengen met behulp van een wattenstokje.
· Eerst met een wattenstokje tandvleesrand en eventuele hechtingen drogen.
· Vervolgens met de andere zijde van het wattenstokje de tandgel aanbrengen.
· Vanaf de 5e dag kan het operatiegebied weer voorzichtig, met een zachte  tandenborstel, mee gepoetst worden en is gebruik van de tandgel niet meer nodig.

 

Gebruik mandibulair repositie apparaat (MRA)

Informatie met betrekking tot de definitieve MRA, het mandibulair repositie apparaat.

Gebruik.
De beugel moet 's nachts gedragen worden. Er zal hierdoor meer speeksel ontstaan. Dat is normaal en gaat meestal na een week of twee over. Plaatsen MRA De beugel dien u eerst boven en vervolgens onder te plaasen.

Pijnbehandeling.
Na één nacht dragen ervaart u wel of geen pijn in de wangen. Is dit het geval, dan adviseren wij u gedurende 2 weken voor de nacht in te nemen:
- 2 x paracetamol van 500mg of
- 1 x ibuprofen van 400 mg

Onderhoud.
Schoonmaken van de MRA doet u met zeep en een tandenborstel. Bij voorkeur niet met tandpasta, omdat dit krasjes maakt in het plaatje. Doe dit 's ochtends meteen na het opstaan.
Laat u de MRA eens per maand gedurende 30 minuten weken in een oplossing van azijn met water (1:1).

Aandraaien van de MRA.
De eerste twee weken hoeft u de MRA nog niet aan te draaien. Indien u nog snurkt kunt u na twee weken hiermee beginnen door in de richting van de pijl te draaien. Doet u dit aan beide zijden. U begint met twee slagen per zijde. Na twee nachten draait u met één slag totdat het snurken afwezig is. Mogelijk moet na een paar maanden nog een extra slag gedraaid worden.

Oefeningen.
'S Morgens zult u merken dat de kiezen niet goed op elkaar passen. U kunt dan de onderkaak met een oefening weer terugplaatsen. U doet de mond 1 cm open, drukt de onderkaak met de vuist naar achteren en bijt dan tegelijkertijd dicht. Deze oefening herhaalt u 10 keer. We adviseren u om dit iedere ochtend direct na het uitdoen te doen, gedurende de periode dat u de MRA gebruikt.

Controle
Iedere 13 maanden vind er een controle plaats bij de Gnatoloog. Wilt u tijdens dit bezoek de 'studie'-modellen meenemen? De 'werk'-modellen kunnen worden gebruikt voor een eventuele reparatie.

OSAS
Na het plaatsen van de MRA is het voor de patiënten de bedoeling dat er een afspraak wordt gemaakt bij de longarts voor een vervolg slaaponderzoek. Dit onderzoek mag pas 3 maanden na het plaatsen van de MRA gebeuren.

Gebruik Hilotherm koeling masker

In een aantal gevallen maken wij na een kaakoperatie gebruik van de Hilotherm koude therapie. Deze therapie door koeling ondersteunt het minder ontwikkelen van gezichtszwelling ontwikkelen en kan de pijn wat
verzachten.Soms komt er na de operatie een beetje bloed in de mond. Ook uit de neus kan de eerste dagen wat bloed komen. Het is beter in die periode niet te snuiten. In het algemeen zit er een aantal elastiekjes tussen boven- en onderkaak. Ook zit er een kunststof plaatje aan de bovenbeugel. Hierdoor kunt u direct na de operatie uw mond al een klein beetje openen.

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u vloeibaar voedsel. De eerste dagen kan dit heel lastig zijn, omdat uw gezicht gezwollen is en slikken nog wat pijnlijk is. De kaakchirurg komt iedere dag bij u en controleert of de tanden en kiezen
goed op elkaar passen. Zonodig zal hij elastiekjes bijplaatsen of juist lossere elastiekjes aanbrengen.