Ontstekingen

Speekselklieren kunnen aangetast worden door ontstekingen, verstopping van de uitgang of door een tumor. Ontsteking van de speekselklier kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Daarnaast kunnen ze het gevolg zijn van een ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Sjögren), van een verstopping van de uitgang en van bestraling wegens tumoren in het gebied. De behandeling van bacteriële infecties bestaat uit een dieet of een kliermassage en soms uit het toedienen van antibiotica.

Speekselsteen

Een speekselsteen veroorzaakt vooral klachten als de steen in de afvoergang van de klier ligt. Speekselstenen kan men soms voelen in de mondbodem. Ook schemeren ze soms gelig door onder het slijmvlies. De oorzaak van het ontstaan is nog onbekend. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen. De behandeling kan bestaan uit de verwijdering van de steen of soms de verwijdering van de klier.

De ziekte van Sjögren

De ziekte van Sjögren is een auto-immuun ziekte. Een auto-immuun ziekte wil zeggen dat het afweersysteem door een stoornis de eigen lichaamscellen aanvalt. De symptomen van de ziekte van Sjögren zijn onder andere een extreem droge mond en droge ogen. Een gerichte behandeling is er niet. Wel is een goede mondhygiëne belangrijk. Soms kan een behandeling met behulp van medicijnen, in sommige gevallen corticosteroïden, verlichting geven. De behandeling richt zich meestal op de bestrijding van de klachten van een droge mond en droge ogen, bijvoorbeeld door het gebruik van kunstspeeksel of speekselstimulerende middelen. Soms wordt de hulp ingeroepen van de kaakchirurg om een biopt (het afnemen van een stukje huidweefsel voor microscopisch onderzoek) van een speekselklier te nemen voor weefselonderzoek.

Gezwel van de speekselklier

Een stevige zwelling in een deel van de speekselklier kan een tumor of gezwel betekenen. In de oorspeekselklier is deze bijna altijd goedaardig, maar desondanks is nader onderzoek altijd noodzakelijk, in eerste instantie door middel van echografie met punctie. Als blijkt dat het gaat om een kwaadaardig gezwel wordt de behandeling uitgevoerd in samenwerking met andere oncologen

 

Andere behandelingen kaakchirurgie