Wat zijn implantaten?

Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van gedeeltelijk en volledig onbetande patiënten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats gezet kan worden van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan. De meeste implantaten hebben de vorm van een cilinder of een schroef. Dit titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien. Dit proces wordt osseointegratie genoemd. Van veel implantaten is het titanium oppervlak ruwer gemaakt, wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten.

Implantaten zijn in verschillende doorsneden en lengten verkrijgbaar.
De lengte en doorsnede van het implantaat zal gekozen worden aan de hand van de hoeveelheid beschikbaar bot, maar tevens zal de implantoloog of MKA-chirurg de diameter laten afhangen van het te vervangen gebitselement. Een ondersnijtand zal met een smal implantaat vervangen moeten worden en een kies zal idealiter met een breder implantaat vervangen worden. Mocht de breedte van de kaakwal niet voldoende zijn dan bestaan er nog mogelijkheden om deze te verbreden. Over het algemeen hebben de implantaten een doorsnede tussen de 3 en 6 mm en de lengten variëren ongeveer tussen de 6 en 16 mm.

De MKA-chirurg maakt een keuze onder andere gebaseerd op de vorm van de kaak en de te vervaardigen kroon of prothese. Het tandheelkundige implantaat wordt in het bot gezet waarna er bot tegenaan groeit, zodat het echt vast zit in het bot (osseointegratie). Deze periode varieert van 6 weken tot 6 maanden. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het bot. Uw behandelaar bepaald hoe lang deze periode dient te zijn. Op de implantaten kunnen bijvoorbeeld kronen worden vastgezet.

Wanneer worden implantaten gebruikt?
Als de eigen tanden en kiezen inclusief de wortel niet (meer) aanwezig zijn kan gedacht worden aan het toepassen van implantaten. Enkele voorbeelden zijn: na een ongeval, na ontstekingen, bij gedeeltelijk- of volledig loszittend kunstgebit. Samen met uw behandelaar moet u overleggen of implantaten een goede oplossing voor u zijn. Er moet zowel voldoende hoogte en breedte zijn van het bot om een implantaat te kunnen plaatsen. Uw behandelaar kan dit voor u nagaan onder andere door röntgenfoto' s. Als er onvoldoende bot aanwezig is kunnen implantaten niet zonder meer geplaatst worden. Indien onvoldoende bot aanwezig is betekend dit overigens niet dat implantaten niet mogelijk zijn. Er kan bot worden aangebracht, soms in een aparte operatie.

Wat kan er op implantaten worden gemaakt?
Een kroon een brug een staafje of knopjes waarop een kunstgebit vastklikt.

Hoe succesvol zijn implantaten?
Indien voldoende bot aanwezig is, van goede kwaliteit, zijn implantaten, met name in de onderkaak, succesvol in meer dan 95% van de gevallen. Indien onvoldoende bot aanwezig is en er daarom bot aangebracht dient te worden is het succes-percentage geringer. Het is tevens gebleken dat bij rokers het succespercentage duidelijk minder is.

 

Hoe gaat de behandeling?

Behandelplan
De behandeling bestaat uit een aantal fases. Allereerst zal worden begonnen met het onderzoek en bespreken van het mogelijke behandelplan, in de volgende fase kunnen de implantaten operatief worden ingebracht. Indien noodzakelijk zal na het vastgroeien een tweede ingreep volgen om het implantaat ‘boven het tandvlees’ te halen (tweede fase ingreep). In de laatste fase wordt de constructie, bijv. een kroon of brug op de implantaten, gemaakt.


 • Implantaat_uitleg
 • Implantaat_uitleg_1
 • Implantaat_uitleg_2
 • Implantaat_uitleg_3
 • Implantaat_uitleg_9_onderkaak
 • implantaat_uitleg
 • implantaat_uitleg_1
 • implantaat_uitleg_2
 • implantaat_uitleg_3
 • implantaat_uitleg_9_onderkaak
of

 

Meestal kan de behandeling onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Soms wordt 1 uur voor de ingreep al medicijnen gegeven of voorgeschreven. Dit kan zijn een spoelmiddel, pijnstilling of antibiotica. Er wordt een opening gemaakt in het tandvlees, zodat de kaakchirurg bij het bot kan komen. Vaak is het nodig dat het bot wordt glad gemaakt. Daarna wordt de plaats bepaald waar de implantaten moeten komen. Vervolgens wordt met diverse boortjes ruimte gemaakt in het bot. Het implantaat kan er daarna ingezet worden, soms wordt het geschroefd en soms getikt. Daarna wordt de wond gehecht. Daarna kunt u weer naar huis. Meestal zult u een recept spoelmiddel en pijnstilling mee krijgen. Soms zijn de implantaten direct zichtbaar in de mond. In sommige gevallen zijn de implantaten volledig door tandvlees bedekt. In dat geval is een tweede ingreep nodig om de implantaten zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het soort implantaat dat gebruikt wordt en de plaats waar het implantaat geplaatst wordt.


Planning implantaten met 3D technologie


Bij het plannen en plaatsen van implantaten gebruiken wij driedimensionale ( 3D) technieken. Dit levert een veel grotere precisie op bij het bepalen en het plaatsen van de implantaten. Met deze technologie worden risico’s bij het plaatsen van complexe implantaten aanzienlijk verkleind.  De planningssoftware geeft onze MKA Chirurg driedimensionale nauwkeurige informatie over de anatomie van de mond:

 • De breedte en de dichtheid van je kaakbot
 • De exacte locatie van naburige tandwortels
 • De locatie van de zenuwen
Met deze precieze informatie kan de MKA chirurg beginnen met het plannen van de ideale locatie voor uw implantaten, bereikt het optimale resultaat en hij kan je laten zien hoe uw nieuwe tanden eruit zullen zien – zelfs vóór de behandeling!

Hoe gaat een behandeling met een digitaal model in zijn werk? 

Lees meer over 3d plannen 

Nazorg implantaten

Meer informatie over nazorg na een implantaat behandeling. Met handige tips en aanwijzingen.

lees meer, nazorg implantaten

Informatie kosten implantaten

Laat je goed informeren over de kosten bij implantaten in de kaak. De zorgverzekering maakt namelijk onderscheid in wat WEL en wat NIET vergoed wordt
kosten implantaat behandeling