wortelpunt )apexresectie >MKA Midden Nederland

Wortelpuntontsteking

Wanneer de zenuw in een tand of kies doodgaat, veroorzaken de afvalproducten ervan in het omliggende kaakbot een ontsteking. Daarom moet het kanaal in de tand of kies waarin de zenuw liep schoongemaakt worden en afgesloten met een vulling tot in de wortelpunt.

Wortelkanaalbehandeling

Dat doet de tandarts en heet een zenuwbehandeling, wortelkanaalbehandeling, of "endo". Desondanks komt het voor dat er toch een ontsteking ontstaat in het bot. In dat geval moet die ontsteking chirurgisch schoongemaakt worden en geprobeerd worden de wortel alsnog schoon te maken en de wortelpunt af te sluiten. Zo'n behandeling heet een apexresectie of (chirurgische) wortelpuntbehandeling en komt vaak voor.

Wanneer is het een apexresectie?

Een ontsteking in het bot merk je vaak door pijn (zelfs als de tand of kies dus "dood" is) precies op de plaats van de ontsteking. Soms ontstaat na enige tijd zwelling van het tandvlees naast die tand of kies. Nog later kan er een bultje op de zwelling ontstaan die openspringt, waaruit af en toe pus loopt. Dat bultje blijft dan meestal bestaan. Maar soms merk je er ook niet veel van en ontdekt de tandarts het bultje (fistel) bij de halfjaarlijkse controle. Indien er nog geen endo gedaan is, moet dat eerst gebeuren. Daarvoor zorgt de tandarts of verwijst hij je naar een endodontoloog, een tandarts die heeft gespecialiseerd in endo's. Simpel gezegd voert een endodontoloog (complexe) wortelkanaalbehandelingen uit.

Indien er al een endo gedaan is, kan de tandarts (of endodontoloog) beslissen om de endo opnieuw te doen, of om je te verwijzen naar een kaakchirurg voor een apexresectie. 

 

Klachten

Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergert dit wanneer de kies of tand wordt aangeraakt. Zoals eerder genoemd wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, kan er een fistel ontstaan met pusuitvloed. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond. Ook kan er sprake zijn van een slechte adem, vaak ligt de fistel dan wat verborgen waardoor de patient niet in de gaten heeft dat er sprake is van een fistel.

Een extra-orale huidfistel is een abces aan de wortelpunt, dat is doorgebroken door de huid. Er kan dan in de huid, vaak aan de wang of aan de kin, een putje of gaatje zichtbaar worden, waaruit ontstekingsvocht komt


 Behandeling 

  • Wortelpunt_behandeling1
  • Wortelpunt_behandeling2
  • Wortelpunt_behandeling2a
  • Wortelpunt_behandeling3
  • wortelpunt_behandeling1
  • wortelpunt_behandeling2
  • wortelpunt_behandeling2a
  • wortelpunt_behandeling3
van

Een apexresectie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door een prik, net zoals bij de tandarts. Daarna voel je wel dat er gewerkt wordt (drukken, krassen), maar je voelt geen scherpe of diepe pijn, het is immers verdoofd. Vervolgens wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt en wordt het tandvlees opzij geschoven. Daarbij wordt een gaatje van opzij door het bot naar de ontstoken wortelpunt geboord. Dat trilt een beetje, maar doet ook geen pijn. Vervolgens wordt de ontstoken wortelpunt eraf gehaald, en wordt het  wortelkanaal "van onderaf" schoongemaakt, bijvoorbeeld met een ultrasoon trilapparaat met waterspoeling.

Daarna wordt een vulling "van onderaf" in het wortelkanaal aangebracht. Tenslotte wordt de wond gehecht, meestal verdwijnen de hechtingen vanzelf. Vaak wordt een controle röntgenfoto gemaakt van de tand of kies. Wanneer het wegnemen van de wortelpunt niet helpt of niet mogelijk is, zal de gehele tand of kiezen verwijderd worden. Om het gat op te vullen, kan gekozen worden voor een implantaat met kroon of voor een (ets)brug. Het nadeel van een brug is dat het kaakbot geen steun meer heeft en zal gaan slinken. Een implantaat echter is een kostbaar iets dat veel meer tijd met zich meebrengt voordat alles er fijn uitziet. Wel behoudt het kaakbot bij een implantaat zijn normale dikte en hoogte.

 

Advies nazorg

Nawerking, verdoving en pijnbestrijding
De plaatselijke verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. Daarna kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers, de arts geeft u hiervoor een recept mee. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt. Let goed op de voorgeschreven dosering, deze mag u niet overschrijden. In de bijsluiter leest u hoeveel u maximaal per dag mag gebruiken.

Het is verstandig om de eerste dagen geen zware lichamelijke inspanningen te verrichten, hierdoor kunnen de pijnklachten toenemen.

Zwelling
Door de operatie kan uw wang of lip dik worden. Dit is een normaal gevolg van de ingreep. U kunt deze zwelling verminderen door uw wang te koelen met een "icepack" (een soort gel in een plastic zak) of een met ijsklontjes gevuld plastic zakje met daaromheen een washandje. Dit heeft zin tot twee uur na de behandeling. De zwelling is het sterkst na drie tot vier dagen. Vanaf dat moment neemt de zwelling af en zal die uiteindelijk helemaal verdwijnen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurt, dit is niet ernstig, u hoeft hiervoor geen contact op te nemen met het ziekenhuis.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf op. De door ons aangebrachte hechtingen zijn gewoonlijk na één tot twee weken zover opgelost dat ze spontaan verdwijnen. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In dat geval is met u een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek om de hechtingen te verwijderen.
Algemene nazorg adviezen.

Mondhygiëne
Voor de eerste 24 uur geldt: zeker niet gaan spoelen. Het stolsel dat in de wond ontstaat kan hierdoor losraken en weer gaan bloeden. U moet wel uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de tweede dag kunt u uw mond enkele keren per dag spoelen met lauw zout water (een theelepel zout op een halve liter water). Dit kan ook met chloorhexidine 0,2 % mondspoelvloeistof als u hiervoor een recept hebt gekregen. 

Algemene nazorg adviezen

Meer informatie over nazorg na een wortelpunt behandeling ( apexresectie).
Met handige tips en aanwijzingen.
Nazorgadviezen

Informatie kosten behandelingen

De behandeling bij de MKA chirurg wordt per verrichting gedeclareerd bij jouw zorgverzekeraar. De tarieven worden jaarlijks door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) vastgelegd. Omdat het een medisch specialistische behandeling is, wordt de behandelingen in de meeste gevallen volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor vergoeding heb je wel een verwijzing van een tandarts of huisarts nodig.
kosten behandelingen

Andere behandelingen kaakchirurgie